keskiviikko 21. syyskuuta 2011

Facesta temmattua

Oma Facebook-urani ei vielä ole kestänyt vuottakaan.... Olin kovasti koko naamakirjaa vastaan, mutta tarpeeksi monen tutun suostuttelujen jälkeen päätin kokeilla tätäkin tapaa kommunikoida. Kaikista ennakkoluuloista huolimatta huomasin pian hurahtaneeni Faceen. Käyn päivittäin lukemassa tuttujen kuulumisia ja lähes yhtä usein kirjoittelen itsekin tilapäivityksiä. Face on tuonut jokapäiväiseen elämääni takaisin ihmisiä, jotka ovat aikoinaan olleet tärkeitä minulle, mutta jotka ajan kuluessa ja välimatkojen kasvaessa ovat kadonneet kuin tuhka tuuleen. Se on ehdottomasti parasta Facessa, se että olen saanut heidät "takaisin". Myös aikuisiksi kasvaneiden kummilasten kuulumisia on mukavaa lukea.

Tietenkin tällaisessa sosiaalisessa mediassa on muistettava olla varovainen. Olen vetänyt oman yksityisyyteni melko tiukaksi, kuviani ja päivityksiäni näkevät vain kaverini. Jos joku tuntematon etsii minua nimellä, kuva tulee näkyviin, ei muuta. Eikä tilapäivityksissä kerrota liian henkilökohtaisia asioita. Jos jollekulle naamakirjakaverille haluaa syvällisempiä kertoa, käytän yksityisviestejä. Face on melkein korvannut sähköpostin käytön ja puhelinlaskut ovat pysyneet hyvin kurissa, kun Facen chattissa voi "rupatella".

Elän toki täyttä elämää myös Facebookin ulkopuolella. Eiväthän läheskään kaikki ystäväni vielä ole löytäneet Facebookin koukuttavaa maailmaa. Voin lähteä lomalle tai mökille, enkä kärsi vieroitusoireista. Elämäni ei ole sidottu internettiin, mutta kyllä siitä mukavasti maustetta arkeen saa. :)

Tämän viikon kurssitehtävässä vaikeinta oli keksiä se kirjasto, jonka Facebook-profiilia halusin kommentoida. Pähkäilin päässäni moninaisia vaihtoehtoja. Koska olen käynyt syntymässä Juvalla ja oppinut puhumaan ja kävelemään Rantasalmella, mietin JJR-kirjastoja, varsinkin kun esikoinen muutti syksyllä Rantasalmelle lukioon ja musiikkiteatteria tekemään. Kävin sivuja katselemassa ja ne olivat ihanan sympaattiset ja kotoisat. Olen kuitenkin suurimman osan lapsuudestani viettänyt Elimäellä, Kouvolan kupeessa ja päätinkin siis tutustua Kouvolan kirjastoon Facen kautta.

Kun Facen hakukenttään alkaa kirjoittaa "Kouvolan kirjasto", se tarjoaa valittavaksi kirpputoria ja kaupunkia. Kirjaston saa kyllä kaivetuksi esille suurella sinnikkyydellä. Kouvolalla on 158 tykkääjää ja 10 omaa tykkäystä. Noista omista tykkäyksistä suurin osa näyttää olevan Kouvolan alueen kulttuuria tms. Kaksi kirjailijaakin löytyy, Jari "Jallu" Nenonen sekä Sofi Oksanen. Jäin miettimään, millä peruseella nämä kirjailijat on valittu ja muut jätetty valitsematta...

Lähikirjastot ja kirjastoautot löytyvät luettelona, samoin aukioloajat ja puhelinnumerot. Hirveästi tietoa ei profiilissa ole, eikä tarvitsekaan olla. Profiilin kautta löytyy linkki Kymenlaakson kirjastojen sivulle, www.kyyti.fi. Niiltä sivuilta löytyy tietoa laidasta laitaan ja jäinkin pitkäksi aikaa sivuja lueskelemaan ja ihailemaan.

Facen tilapäivityksiä on tehty melko tiheään, ilmeisesti aina kun on ollut aihetta. Kouvolan pääkirjaston 40-vuotisjuhlia on vietetty alkukuusta, siitä löytyi monta päivitystä ja linkkiä. Tilapäivityksistä löysin myös mukavan blogin, Kirjavan kirjan kuja.

Kotisivuilta löytyy niin paljon tietoa, ettei ole mitään mieltä päivittää kaikkea moneen paikkaan. Face toimii nopeana tiedonvälityksen kanavana niille, jotka ovat faneja. Perinteisten kotisivujen kilpailijaksi siitä ei ole,eikä tarvitsekaan olla. Facen tilapäivitys ei tavoita läheskään kaikkia potentiaalisia asiakkaita, joten perinteisiä viestikanavia ei pidä unohtaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti