torstai 12. huhtikuuta 2012

Ääntä ja hälinää sekä virtuaali- että reaalimaailmassa

No niin. Kurssimme viimeisimpiä aiheita oli Musiikkia ja muuta ääntä eli podcastit ja vodcastit. Työhön tarttuminen tällä teemalla oli sangen vastenmielistä, mutta kun vihdoin tuli toimeen tartuttua, tuli tehtäväkin lopulta kunnialla suoritettua. Syy vastenmielisyyteen on nykyajan kokoaikainen hälinä ja levottomuus, ja sulkisin mieluusti korvani kaikelta ylimääräiseltä äänisaasteelta. Jos olen kotona yksinäni, yksikään toosa tai töllötin ei pauhaa eikä korvanappikuulokkeistakaan solju musiikkia suoraan tajuntaan. Nautin hiljaisuudesta, se rauhoittaa.

Podcastit kuitenkin osoittautuivat sangen mielenkiintoisiksi. Netistä löytää näköjään mitä vain, kunhan vain osaa etsiä. Tehtävänannossa tutkittaviksi annetuista linkeistä kaksi ei toiminut (podcasthakemisto ja podOpas). Liekö vika käyttäjässä, tietokoneessa, tietoliikenneyhteyksissä, vanhentuneissa linkeissä tai muuttuneissa osoitteissa?

Yle Areenasta löytyy vaikka mitä mielenkiintoista. Mutta vain yhden kerran olen etsinyt sieltä tiettyä ohjelmaa, mutta sitä ei valitettavasti oltu taltioitu Areenaankaan. Kuopuksen luokka oli helmikuussa laulamassa jossakin ajankohtaisohjelmassa norpan suojelun puolesta. En ehtinyt töistä kotiin ohjelmaa katsomaan ja lapsien laulua kuulemaan, enkä sitten jälkikäteenkään voinut esitystä nähdä. Areena on kuitenkin oiva kanava monelle tärkeälle asialle!

Ilta-Sanomien Blogilistaa en tainnut osata tulkita oikein, sillä en löytänyt sieltä podcasteja, pelkkiä blogeja vain.

Podcast Directory on englanninkielinen sivusto. Sen tutkimisen jätin tällä kertaa hyvin vähälle, kun näissä äidinkielellä toimitetuissakin sivustoissa sain aikaa kulumaan enemmän kuin laki sallii.

Stara.fi-sivustolle kirjoitin hakusanaksi "Rajaton", ajatellen kokeilevani, mitä mielenkiintoista mahtaisi löytyä loistavasta Lauluyhtye Rajattomasta. Hakutulokset olivat melko huvittavia; Koiran rajaton riemu tuo kyyneleet silmiin, "Katie Price ottaa rajatonta rusketusta" jne. Eli siltä sivustolta ei etsimääni Rajatonta löytynyt. Parempi onni oli Groovesharkissa, jossa lauluyhtyettä pääsi kuuntelemaan ilman kummempia kommervenkkejä. Samassa palvelussa kokeilin hakea vielä kappaletta "Mä annan sut pois" sekä laulaja Alexander Rybakia. Molemmat löytyivät ja pääsin taas valitsemaan haluaami esitysversiota. Mainio palvelu siis, jos täytyy kuunnella joku laulu tai löytää esittäjä. Parasta oli, ettei tarvinnut rekisteröityä eikä ladata mitään koneelle.

Kotona nuoriso käyttää Spotifyä päivittäin. Sinne pitää kirjautua ja ohjelma pitää ladata koneelle, joten jätän tarkemman tutustumisen myöhempään ajankohtaan. Ilmeisesti ohjelman käyttäjän pitää myös olla täysi-ikäinen, sillä muistelen, että mieheni toimi välikätenä, että esikoisen koneelle saatiin Spotify asennetuksi.

Tämänkin tehtävän myötä tulin lopputulokseen, että maailma on täynnä ajanvietettä ja viihdettä sekä viisauksia katseltavaksi ja kuunneltavaksi. Mistä vain saisi lisää aikaa? Ostaisin mielelläni jokaiseen päivään pari lisätuntia...

1 kommentti:

  1. Samoja kokemuksia tuntuu olevan kuin minullakin! Lisätunnit tulisivat tarpeeseen, sillä niin paljon kaikkea kiinnostavaa löytyisi. Huomasin myös, että suomenkielistä aineistoa on kuitenkin melko vähän (ainakin sellaista jota oikeasti kiinnostaisi kuunnella). Ajattele miten näppärästi kielitaito kohenisi podcasteilla :P
    Mutta jos näillä nykyisillä tuntimäärillä pitää pärjätä niin kotona valitsen kyllä mielelläni vähän hiljaisuutta ja käytän aikani muuhun kuin podcasteihin ja nettiääniin. Korvat kiittää:)

    VastaaPoista